«Όσες προσπάθειες και αν κάνει η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κρύψει ή να ωραιοποιήσει την πραγματικότητα.

Δεν θα μπορέσει να κρύψει, για πολύ καιρό ακόμα, τις νέες συντάξεις των 185 ευρώ, τη μείωση των επικουρικών συντάξεων, τους μισθούς των 360 ευρώ που δημιουργούν τη γενιά των 360 ευρώ, δικό σας δημιούργημα κύριοι της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Πριν από τρία χρόνια στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Τσίπρας είχε υποσχεθεί αύξηση του βασικού μισθού, του αφορολόγητου και των συντάξεων.

Αποδείχθηκαν όλα ψέματα.

Αλλά τα ψέματα τελειώνουν εδώ.

Κανείς πλέον δεν πιστεύει τον κ. Τσίπρα και σε αυτή την κυβέρνηση μιας ακραίας μειοψηφίας, που έχει ως μόνο στόχο τη διατήρησή της στην εξουσία με καθαρά καθεστωτικούς όρους και χαρακτηριστικά», τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, ο κ. Κόνσολας, επισήμανε ότι υπάρχουν νέες περικοπές εισοδημάτων, ενώ επιβεβαιώνεται η μείωση των επικουρικών συντάξεων από 21 έως 40%.

Επισήμανε, μάλιστα, ότι εδώ και 33 μήνες, που έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν έχει εγκριθεί καμία επικουρική σύνταξη.

129.000 δικαιούχοι περιμένουν τις επικουρικές συντάξεις και ο αριθμός τους αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.

Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο άρθρο 38 του νομοσχεδίου, με το οποίο προβλέπεται  η υποχρέωση ηλεκτρονικής καταχώρισης των υπερωριών και της υπερεργασίας στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», ενώ, μέχρι σήμερα, δηλώνονταν σε χειρόγραφο βιβλίο, η τήρηση του οποίου ήταν υποχρεωτική για όλες τις επιχειρήσεις, και στο οποίο υπήρχε πάντα και δεσμευτικά και η υπογραφή του εργαζόμενου.

Ο Μάνος Κόνσολας επισήμανε:

«Όσοι συνέταξαν τη συγκεκριμένη διάταξη δεν γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες λειτουργίας μιας επιχείρησης στον τομέα του τουρισμού, που οι ανάγκες είναι απρόβλεπτες και οι υπερωρίες επιβάλλονται κάθε φορά από αστάθμητους παράγοντες.

Αν υπάρξει καθυστέρηση σε μια πτήση, οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση σαφώς και θα δουλέψουν υπερωριακά, όπως αν υπάρξουν αστάθμητοι παράγοντες, όπως έγινε με τον πρόσφατο σεισμό στην Κω.

Αυτό σημαίνει ότι αν δεν σπεύσει να δηλώσει τις υπερωρίες στην «Εργάνη» άμεσα ο εργοδότης και ο επιχειρηματίας, θα αντιμετωπιστούν ως παραβάτες.

Σημαίνει ότι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις θα πρέπει να προσλάβουν λογιστή επί 24ώρου βάσεως και με το ίδιο ωράριο θα πρέπει να λειτουργούν και τα λογιστήρια των ξενοδοχείων για να γίνονται άμεσα οι καταχωρήσεις των υπερωριών.
Κάτι ακόμα που αναδεικνύει τον παραλογισμό της συγκεκριμένης διάταξης είναι ότι θα πρέπει να γίνεται και νέα καταχώρηση για τη λήξη της υπερωρίας».

Ο κ. Κόνσολας πρότεινε να υπάρξει ορθολογική και απλοποιημένη διαδικασία με την τήρηση βιβλίου στο οποίο θα υπάρχει και η υπογραφή του εργαζόμενου, προκειμένου να υπάρξει πλήρης κατοχύρωση.