Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την οδοντιατρική περίθαλψη και φροντίδα των παιδιών και των ατόμων με αναπηρία στο νοσοκομείο της Ρόδου, αλλά και στα άλλα νοσοκομεία της Δωδεκανήσου, αναδεικνύει με Ερώτηση που κατέθεσε την Παρασκευή στη Βουλή, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάνος Κόνσολας.
Ο κ. Κόνσολας κατέθεσε, επίσης, με τη μορφή Αναφοράς στον Υπουργό Υγείας, έγγραφο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Δωδεκανήσου προς τη Διοικήτρια της Β’ ΔΥΠΕ και με κοινοποίηση στη Διευθύντρια του Νοσοκομείου Ρόδου, με την οποία προτείνουν τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης για δωρεάν θεραπεία των ΑμεΑ από μέλη του Οδοντιατρικού Συλλόγου Δωδεκανήσου στο Νοσοκομείο με παρουσία αναισθησιολόγου ιατρού.

Στην Ερώτησή του, επισημαίνει ότι οι ιδιαιτερότητες των ατόμων με αναπηρία επιβάλλουν μια διαφορετική αντιμετώπιση στην κάλυψη των αναγκών οδοντιατρικής φροντίδας και περίθαλψης.

Λόγω της εγγενούς αδυναμίας συνεργασίας τους με το γιατρό, επιλέγεται η λύση της μερικής ή ολικής νάρκωσης από αναισθησιολόγο ακόμα και για ήσσονος χαρακτήρα επεμβάσεις, όπως ένα σφράγισμα ή μία απονεύρωση.

Σε καμία περίπτωση, αυτό, δεν συνιστά προνομιακή μεταχείριση, αντίθετα είναι αυτονόητο.
Είναι ζήτημα πολιτισμού για τη χώρα μας αλλά και σεβασμού στα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων.

Ο Μάνος Κόνσολας αναφέρεται στο πρόβλημα που υπάρχει στο νοσοκομείο της Ρόδου, παρά το γεγονός ότι το νοσοκομείο διαθέτει οδοντιατρείο και αναισθησιολόγο, ενώ και ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Ρόδου έχει εκφράσει τη διάθεση να συνεισφέρουν, εθελοντικά, τα μέλη του στην κάλυψη των αναγκών οδοντιατρικής περίθαλψης των ατόμων με αναπηρία στο Νοσοκομείο της Ρόδου.

Τονίζει ότι, όσο υπάρχει η αδυναμία κάλυψης οδοντιατρικής φροντίδας των ατόμων με αναπηρία στα Δωδεκάνησα, οι γονείς αυτών των παιδιών είναι αναγκασμένοι να μετακινούνται στην Αθήνα για ένα απλό σφράγισμα ή για μία απονεύρωση. Με ό, τι αυτό σημαίνει σε κόστος και δαπάνες.

Σε δήλωσή του, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, επισημαίνει:

«Θεωρώ απαράδεκτο, λειτουργοί της Πολιτείας να στρέφονται εναντίον γονέων παιδιών με αναπηρία που αναδεικνύουν το πρόβλημα και εκφράζουν την αγωνία και την απελπισία τους, αντί να προσπαθούν να βρουν λύση.

Το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί άμεσα από τη στιγμή, μάλιστα, που υπάρχει και διάθεση εθελοντικής προσφοράς από ιδιώτες οδοντιάτρους, τους οποίους μπορεί να αξιοποιήσουν οι διοικήσεις των νοσοκομείων της Δωδεκανήσου».

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.

1.12.2017, ΕΡΩΤΗΣΗ_ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ