Η κυβέρνηση τελικά προχώρησε σε μία αναγκαία διορθωτική κίνηση, αυξάνοντας τον προϋπολογισμό για το Νότιο Αιγαίο κατά 15 εκ. ευρώ σε ότι αφορά στο πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό  και την αναβάθμιση μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τομέα του τουρισμού.

Η σχετική απόφαση για την τροποποίηση του προγράμματος αναρτήθηκε πριν από λίγες ώρες στο «Διαύγεια».

Το θέμα είχε αναδείξει με ερώτησή του στη Βουλή ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας , επισημαίνοντας την άνιση αντιμετώπιση και τον αποκλεισμό των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του Νοτίου Αιγαίου.

Όπως είχε αποκαλύψει ο Βουλευτής, η κατανομή των πόρων είχε γίνει οριζόντια σε όλες τις περιφέρειες. Με αυτό τον τρόπο, δεν αντιμετωπιζόταν, όμως, η στρέβλωση που υφίσταται η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η οποία ανήκει στο στόχο 2, με βάση στοιχεία του 2008 που πλέον δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν εκτός προγράμματος πάνω από 400 επιχειρήσεις ενώ οι πόροι του προγράμματος που αναλογούσαν στο Νότιο Αιγαίο, μόλις που υπερέβαιναν το 8%. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ σε όλη την Ελλάδα η αναλογία των εγκρίσεων σε σχέση με τις απορρίψεις ήταν 1 προς 2, στο Νότιο Αιγαίο ήταν 1 προς 5.

Ο κ. Κόνσολας είχε ζητήσει την τροποποίηση του προγράμματος και την αύξηση του προϋπολογισμού για το Νότιο Αιγαίο χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα ότι σε προηγούμενο πρόγραμμα για την αναβάθμιση υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, υπήρξε αύξηση του προϋπολογισμού, η οποία διατέθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου για να ενταχθούν σε αυτό πολλές επιχειρήσεις τις Περιφέρειας Αττικής, που, όπως και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, εντάσσεται στο στόχο 2.

Σε δήλωσή του, ο Μάνος Κόνσολας , τονίζει:

« Αποδεικνύεται ότι πρέπει να διεκδικούμε συγκροτημένα και με επιμονή.

Δυστυχώς τίποτα δεν είναι αυτονόητο.

Η κυβέρνηση είχε διαμορφώσει ένα πρόγραμμα για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τουρισμό, στο οποίο η κατανομή των πόρων στις περιφέρειες γινόταν οριζόντια, κάτι όμως που συνιστούσε την απόλυτη αδικία για το Νότιο Αιγαίο που η τοπική οικονομία στηρίζεται στον τουρισμό.

Η αύξηση του προϋπολογισμού κατά 15 εκ. ευρώ για το Νότιο Αιγαίο, μετά την τροποποίηση του προγράμματος, θα συμβάλλει στην ένταξη και στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων που στην αρχική αξιολόγηση είχαν αποκλειστεί».