Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας κατέθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας αναδεικνύοντας το μείζον πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την κατάργηση 13 τμημάτων των Επαγγελματικών Λυκείων σε Ρόδο, Αρχάγγελο, Κω, Κάρπαθο και Πάτμο.

Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι το όριο για τον ελάχιστο αριθμό μαθητών ανά τμήμα στα Επαγγελματικά Λύκεια, δεν μπορεί να έχει εφαρμογή σε νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές και ιδιαίτερα στα Δωδεκάνησα, αφού η οριζόντια εφαρμογή του οδηγεί στην κατάργηση 13 τμημάτων στα Επαγγελματικά Λύκεια της Δωδεκανήσου στην πόλη της Ρόδου, στην Αρχάγγελο αλλά σε άλλα νησιά όπως η Κως, η Κάρπαθος και η Πάτμος.

Τονίζει ότι από τα 13 τμήματα που καταργούνται άμεσα, τα 12 είναι της Γ’ Λυκείου, κάτι που σημαίνει ότι οι μαθητές των συγκεκριμένων τμημάτων βρίσκονται μπροστά σε τρεις επιλογές:

α) Να φύγουν από τον τόπο κατοικίας τους .

β) Να επιλέξουν υποχρεωτικά άλλη ειδικότητα

γ) Να σταματήσουν τις σπουδές τους.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου τονίζει επίσης ότι το πρόβλημα στα Δωδεκάνησα θα ενταθεί ακόμα περισσότερο την επόμενη χρονιά αφού με την εφαρμογή του νόμου, άλλα 34 τμήματα Επαγγελματικών Λυκείων, ενδεχομένως λειτουργούν για τελευταία χρονιά φέτος.

Αναφέρει επίσης ότι το μέγεθος της άνισης και άδικης αντιμετώπισης εις βάρος των μαθητών σε νησιωτικές περιοχές διευρύνεται , με δεδομένο ότι καταργούνται τμήματα και ειδικότητες ακόμα και σε εσπερινά λύκεια, όπως στην περίπτωση του Εσπερινού ΕΠΑΛ Ρόδου.

Ο Μάνος Κόνσολας ζητά από τον Υπουργό Παιδείας να προχωρήσει στην έκδοση υπουργικής απόφασης με την οποία θα εξαιρεί τις νησιωτικές περιοχές από το όριο του ελάχιστου αριθμού μαθητών για τη λειτουργία τμημάτων των Επαγγελματικών Λυκείων, λόγω των ιδιαιτεροτήτων της γεωγραφικής ασυνέχειας και του μικρού μαθητικού πληθυσμού στα νησιά.

 

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ.Κόνσολα.

28.09.2017_ΕΡΩΤΗΣΗ_ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ_Κατάργηση τμημάτων Επαγγελματικών Λυκείων στα Δωδεκάνησα