Χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα, αλλά και δέσμευση, από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας για τη δημιουργία αυτόνομου Ογκολογικού Τμήματος στο νοσοκομείο της Ρόδου, αλλά και για το Ακτινοθεραπευτικό Εργαστήριο, συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η σχετική ερώτηση που είχαν καταθέσει οι Βουλευτές Δωδεκανήσου, κκ. Μάνος Κόνσολας και Δημήτρης Κρεμαστινός.

Ο κ. Κόνσολας ζήτησε από το Υπουργείο Υγείας ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία αυτόνομου Ογκολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο της Ρόδου, κάτι που προβλέπεται άλλωστε και στο οργανόγραμμα.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου τόνισε ότι ο ίδιος ο κ. Πολάκης σε προηγούμενη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής είχε αναγνωρίσει την ανάγκη να δημιουργηθεί αυτόνομο ογκολογικό τμήμα στο νοσοκομείο της Ρόδου, χωρίς, όμως, να υπάρξουν και πάλι απαντήσεις από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας για τη δημιουργία αυτόνομου ογκολογικού τμήματος παρά μόνο για προκήρυξη μιας ή δύο θέσεων ογκολόγων.

Σε δήλωσή του ο κ. Μάνος Κόνσολας επισημαίνει:

«Το γεγονός ότι ολόκληρο το Νότιο Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα δεν διαθέτουν νοσοκομείο με αυτόνομο ογκολογικό τμήμα και ακτινοθεραπευτικό εργαστήριο, συνιστά μία από τις μεγαλύτερες ανισότητες στο χάρτη της δημόσιας υγείας σε ολόκληρη τη χώρα.

Το νοσοκομείο της Ρόδου, όπως έχω αναφέρει πολλές φορές, έχει υπερτοπικά χαρακτηριστικά.

Με αυτό το μοντέλο, όμως, λειτουργίας και την έλλειψη αυτόνομου ογκολογικού τμήματος, στέλνουμε τους ασθενείς είτε στην Αθήνα είτε την Κρήτη, ενώ οι περισσότεροι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να μετακινηθούν.

Δυστυχώς, δεν πήραμε και σήμερα πειστικές απαντήσεις, παρά μόνο μια υπόσχεση για προκήρυξη μιας ή δύο θέσεων ογκολόγων, που είναι αμφίβολο αν θα καλυφθούν.

Το Οργανόγραμμα του Νοσοκομείου προβλέπει ογκολογικό τμήμα, προβλέπει θέση Διευθυντή και δύο γιατρών. Μέχρι τώρα λειτουργεί με την αυταπάρνηση των γιατρών.

Η ογκολόγος που διορίστηκε, ευτυχώς, κατάγεται από τη Ρόδο και γι’ αυτό και βρίσκεται στο νοσοκομείο. Δύσκολα θα έρθει κάποιος να υπηρετήσει, αν δεν αυτονομηθεί το ογκολογικό τμήμα.

Για να λειτουργήσει το τμήμα, θα πρέπει να προκηρυχθούν μόνιμες θέσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, θα γίνει αυτό που γίνεται και στα άλλα νησιά: οι γιατροί θα έχουν εφημερίες εικοσιτέσσερις ώρες την ημέρα και τριάντα μέρες το μήνα. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα αντέξει κανείς».