«Η απαίτηση του Ελληνικού Δημοσίου να καταβάλλει ενοίκιο για το βοσκοτόπι που βρίσκεται στο νησί η μοναδική κάτοικος στη Κίναρο, κα. Κατσατούρχη, συνιστά πράξη ακραίου παραλογισμού», επισημαίνει ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, που φέρνει το θέμα στη Βουλή με Ερώτηση που κατέθεσε σε τέσσερις Υπουργούς.

Ο κ. Κόνσολας αναφέρεται και στην περικοπή του επιδόματος του ΟΠΕΚΕΠΕ που δινόταν στη μοναδική κάτοικο του νησιού για τα ζώα της και κάνει λόγο για κινήσεις ακραίας γραφειοκρατικής αναλγησίας, οι οποίες, όμως, έχουν αρνητικές συνέπειες σε εθνικό και γεωπολιτικό επίπεδο.

«Η ύπαρξη ζωής στις ακριτικές βραχονησίδες απομακρύνει τον κίνδυνο μετατροπής τους σε «γκρίζες ζώνες», αλλά και αμφισβήτησης της Ελληνικής Κυριαρχίας. Φαίνεται ότι κάποιοι είναι πολύ δύσκολο να το καταλάβουν», τονίζει ο Βουλευτής Δωδεκανήσου.

Ο κ. Κόνσολας ζητά από τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την οικονομική απαίτηση του δημοσίου έναντι της μοναδικής κατοίκου για το βοσκοτόπι που χρησιμοποιεί στο νησί αλλά και με την καταβολή του επιδόματος.

Θέτει, επίσης, ζήτημα ενίσχυσης και βελτίωσης των υποδομών στο νησί από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Παράλληλα, και με δεδομένο ότι η Κίναρος έχει ενταχθεί στο Δίκτυο Natura 2000 και αποτελεί τόπο αναπαραγωγής του Αιγαιόγλαρου, ζητά από τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης την εκπόνηση σχεδίου για την ενίσχυση της επισκεψιμότητας στο νησί μέσω της δημιουργίας υποδομών για ορνιθολογική και επιστημονική μελέτη και παρατήρηση.

 

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.

22.02.2018, ΕΡΩΤΗΣΗ_ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΤΙΚΗ ΝΗΣΙΔΑ ΚΙΝΑΡΟΣ